Undersöker nya tekniska lösningar för att möta den stora efterfrågan på kemikalier

Sedan Swed Handling grundades har produktionen ökat varje år. Några framgångsfaktorer är att efterfrågan på produkterna är hög, medarbetarna är bra på att anpassa sig och säljarna gör ett strålande arbete. För att kunna hantera den ökade produktionen har vi nu börjat identifiera hur vi kan effektivisera arbetet genom att implementera nya tekniska lösningar.

 

När vi byggde vårt nya huvudkontor i Norrköping för 13 år sedan trodde man att det skulle vara gott om plats, men nu börjar vi bli trångbodda. 

Efterfrågan på våra kemikalier ökar och vi har även börjat producera en hel del nya produkter. 

Vi har duktiga säljare och en organisation som klarar av att ta hand om nya affärer på ett bra sätt. 

– Därför har Swed Handling vuxit varje år sedan starten, säger Ulf Engstrand, logistikchef.

 

Att anställa fler medarbetare som arbetar samtidigt i produktionen har vi inte plats för just nu, därför har Ulf tillsammans med tekniska chefen Krister Hansson börjat kika på andra lösningar för att möta den ökade efterfrågan. 

– Nu arbetar vi med att identifiera inom vilka områden vi kan effektivisera oss med hjälp av tekniska lösningar som snabbar på processen så vi kan hantera den ökade efterfrågan.

 

Investerar för att förbättra

Ulf berättar att de har byggt om produktionslinjen för 20-liters dunkar där vi fyller glykoler och avfettningar så man även kan fylla 25-liters dunkar. 

– Produktionslinjen för 25-liters dunkar där vi fyller spolarvätska och köldbärarsprit ska utrustas med en kapsyleringsmaskin så man kan köra linjen själv istället för som tidigare, då det krävdes två personer. Nästa steg är att investera i en maskin som kan fylla tre dunkar samtidigt istället för en. 


Vi har även investerat i en indunstare för att kunna ta hand om vårt sköljvatten. 

– Att utveckla vår produktion med nya tekniska lösningar är ett krävande men samtidigt ett stimulerande arbete. 

 

Tar in åsikter från medarbetarna

Ulf har en känsla att arbetet med att utvecklas tekniskt för att underlätta och effektivisera arbetet motiverar personalen. 

– Alla i produktionen är involverade i diskussionerna. 

Man måste få med hela kedjan för att identifiera vad vi behöver och lösa utmaningarna. Blir vi mer effektiva måste vi även kunna lagra och transportera ökande volymer av kemikalier. 

– Vi har bra stöttning i detta arbete av vår nya ägare, Telko OY. Men vi måste börja titta på var vi ska vara om tre och fem år för att kunna ta långsiktiga beslut för framtiden samtidigt som vi arbetar med att förändra, förbättra och förenkla de arbetssätt vi har idag. 

Stor ökning i volym på vår anläggning i Gävle